Engineering vraagt om creativiteit en slimme oplossingen

Timo Totté (39) en Connie van den Broek (51) werken beiden op de afdeling engineering. Timo als manager en Connie als mechanical engineer. De afdeling breidt uit, want Mennens Cleanroom Cranes groeit. En dus zijn nieuwe collega’s meer dan welkom. Timo en Connie vertellen over hun ervaringen.

 

Werken bij_Timo en Connie

Connie versterkt het team van engineers sinds 2019. Hier ontwerpt ze cleanroom-hijskranen. Ze vertelt: “Hiervoor werkte ik via een detacheerder als constructeur. Toen kwam Mennens Cleanroom Cranes op mijn pad. Mijn eerste indruk was goed. Het leek me een heel interessant bedrijf, bovenloopkranen waren nieuw voor mij. En ze boden me uitzicht op een vaste aanstelling. De keus was snel gemaakt.”

 

Klantaanvragen omzetten in 3D-modellen

Connies focus ligt op het tekenen van 3D-modellen van de NXE- en EXE-kranen in het ontwerpprogramma SolidWorks. Ze vervolgt: “Dit zijn onze grootste en meest geavanceerde kranen. Ik zet de eisen en wensen van de klant om in een 3D-model. Daarbij houd ik rekening met verschillende punten, denk aan de benodigde overspanning, hijshoogte en gewenste extra’s, zoals afslagbeveiliging en het type main cabinet. Zo nodig overleg ik met de klant, vaak zijn dit bedrijven in het buitenland. Ik verzorg ook de tekeningen voor de monteurs in onze werkplaats en de tekeningen voor de klant. Dan stel ik de stuklijst op, zodat onze werkvoorbereider de onderdelen kan bestellen.”

 

Kansen spotten

Sinds maart 2022 versterkt Timo het team. Als manager stuurt hij de engineers aan, analyseert hij hoe processen nog slimmer kunnen en voert hij verbeteringen door. Timo vertelt: “Toen ik startte, bestond de afdeling uit zeven engineers. Nu zijn we met veertien collega’s en dit aantal is groeiende. Een groter team vraagt om een andere structuur en andere werkprincipes.”

 

Product owners

Timo geeft een voorbeeld: “We hebben verschillende hijskranen met elk eigen bijzonderheden en specificaties. Voorheen werkte élke engineer aan álle oplossingen. Alleen het is onmogelijk om van elk product alles te weten. Daarom hebben we een aantal engineers als product owner benoemd. Zij weten alles over een specifieke hijsoplossing. Als een klant of collega een vraag heeft over die oplossing, dan is de product owner het aanspreekpunt.”

 

“We gaan altijd op zoek naar een oplossing”

 

Creatieve oplossingen zoeken

Bij de engineering komt veel kijken, legt Connie uit. “Alles in de tekening moet tot op de millimeter kloppen. Daarbij komt de hijskraan vaak in een bestaande ruimte. Dat vergt de nodige creativiteit. Zoals laatst, toen ik de plattegrond kreeg van een nieuwe cleanroom voor een van onze klanten. De bovenloopkraan die hier moest komen, heeft drie ‘control cabinets’ om o.a. de trolleys aan te sturen. Binnen de vaste opstelling zouden deze tegen een betonnen pilaar komen. Ik zag een oplossing in het omdraaien van de wielkasten, maar toen bleek dat de energietoevoer van de cleanroom juist weer aan de ándere kant van de cleanroom zat. Na een hoop gepuzzel zijn we alsnog tot een oplossing gekomen. Dit maakt mijn werk zo uitdagend.”


Torsiestijfheid

Timo herkent dit. “Onze kranen hebben standaard overspanningen van tien tot zeventien meter. Soms vraagt de klant om een kleinere constructie. Dat beïnvloedt torsiestijfheid van de kraan. De krachtdichtheid neemt toe en omdat de constructie zó stijf is, kan deze door het eigen gewicht de wielen niet meer op de kraanbaan houden. Er ontstaat een soort slip. Toen we hier tegenaan liepen, hebben we als team gezocht naar een oplossing om de torsiestijfheid van de kraan aan te passen. Ook dat hoort bij engineering.”

 

Fijne werksfeer

Het engineering-team bestaat uit een systeemarchitect, lead engineers en mechanical engineers. Connie: “De sfeer is collegiaal. Als ik een vraag stel, komen daar zo drie of vier antwoorden op. We gaan met elkaar in discussie en staan open voor elkaars ideeën.” Timo beaamt dit. “We groeien, maar de sfeer is als die van een familiebedrijf. Persoonlijk en informeel.”

 

Trots

En het allermooiste van werken als mechanical engineer bij Mennens Cleanroom Cranes? Connie besluit: “Dat ik werk aan een bijzonder technisch product. De hijskranen die ik een paar maanden terug tekende in SolidWorks, tillen nu de meest kostbare machines voor de productie van chips. Dat maakt me wel trots.”

 

Word jij onze nieuwe collega?

Spreken de ervaringen van Connie en Timo je aan? Ontdek onze vacatures en solliciteer.

Wij maken graag kennis met je.

 

Wil je meer ervaringen van collega's lezen?

Lees ook het interview "Van werkplaats tot kantoor, hier werken we samen" met Dominique van Administratie en Eldrichd van Productie.

 

Meer nieuws

Working at Cleanroom Cranes Eldrichd and Dominique

23-04-2024

Werken bij Cleanroom Cranes - Van werkplaats tot kantoor, hier werken we sámen

In 2022 zijn Eldrichd van Eijma (25) en Dominique van Nes (25) gestart bij Mennens Cleanroom Cranes. Ze merken dat er veel ruimte is voor groei en ontwikkeling, en dat eigen inbreng wordt gewaardeerd. Waar Eldrichd ervaring opdoet als productiemedewerker en monteur in de werkplaats, leert Dominique elke dag bij op kantoor, als administratief medewerkster. Ze vertellen hoe dat bevalt.

Lees meer

29-04-2024

Hijsoplossingen verhogen de industrienormen in het jaaroverzicht van 2023

Mennens Cleanroom Cranes is onderdeel van de Lifting Solutions Group van Axel Johnson International. In het jaaroverzicht van 2023 deelt Axel Johnson de mooie resultaten van de groep.

Lees meer
NXE overhead crane for cleanrooms

17-04-2024

Om zo schoon mogelijk te hijsen met een cleanroomkraan moet elk detail kloppen

Een hijskraan in een cleanroom of gecontroleerde omgeving biedt enorme efficiencyvoordelen. Maar de luchtzuiverheid, deeltjesdepositie en het uitgassingsniveau moeten wél gewaarborgd blijven. Wat komt hierbij kijken?

Lees meer

08-04-2024

Al meer dan 25 jaar sterk in superschone kranen

Mennens bestaat (ruim) 135 jaar! Al sinds 1888 bieden we onze klanten een sterk staaltje vakmanschap. En sinds 2024 vaart Mennens Cleanroom Cranes hierbij een nieuwe koers als zelfstandige B.V. In onderstaand artikel uit het jubileummagazine van Mennens kijken we terug op de start van Cleanroom Cranes. En we kijken vooruit.

Lees meer
Terug naar het overzicht

Laat u adviseren

Onze experts staan voor u klaar.

Contact image 414x414 (1)

Maatwerk nodig?

Contact image 414x414 (1)

Mennens Cleanroom Cranes B.V.

Achtseweg Zuid 161
5651 GW Eindhoven
Nederland
T +31(0)88 425 83 00
sales@cleanroomcranes.nl
www.cleanroomcranes.nl