Grensverleggende cleanroomkranen ontwerpen: zo doen wij dat
Cranes (7)
Door: Martijn Verweij, Mechanical Engineer
Voordat u uw gloednieuwe cleanroomkraan in ontvangst kan nemen, moet deze uiteraard eerst ontworpen en gebouwd worden. Het ontwerpproces neem ik als Mechanical Engineer samen met mijn collega’s voor mijn rekening. Een secuur proces, waar veel bij komt kijken. Benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat? Ik vertel u er graag meer over.
Zoals u wellicht al weet ontwerpen en assembleren we bij Cleanroom Cranes (maatwerk) hijsoplossingen voor schone (productie)omgevingen. Denk aan cleanrooms voor de halfgeleiderindustrie, voedselindustrie, zorg, farmaceutische industrie en de ruimtevaart.
Specifieke normen en wet- en regelgeving
Al deze industrieën hebben te maken met specifieke wet- en regelgeving. En ook elke cleanroom(klasse) kent weer (zeer strenge) specifieke eisen. Zo is het in de halfgeleiderindustrie van belang dat de kraan contaminatie tot een minimum beperkt en zéér nauwkeurig is. En in de farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie ligt de nadruk naast contaminatie beperken, op het tegengaan van spreiding van kleine deeltjes en de reinheid van de kraan.
Inventarisatie
Bij Cleanroom Cranes kennen we – net als u – de eisen en houden we hier vanzelfsprekend al vanaf de ontwerpfase nauwgezet rekening mee. Samen brengen we allereerst in kaart: waar moet de hijskraan aan voldoen? Met welke snelheden mag de kraan hijsen en heffen? Welke last wordt er gehesen? Op welke wijze? Alleen horizontaal of ook verticaal? Hoe vervuilend mag de kraan zijn? Hoe eenvoudig moet deze te reinigen zijn? En welke afmetingen moet de kraan hebben?
Pre-engineering
Op basis van de eisen bepaal ik dan of standaard componenten volstaan of dat er een maatwerkoplossing nodig is. En welk systeem er bij de kraan zou kunnen passen. In het geval van een maatwerkoplossing starten we vrijwel altijd met pre-engineering. U ontvangt dan vooraf een overzicht van de gemaakte keuzes, en de te verwachten processtappen, doorlooptijd en kosten van de cleanroomkraan.
Detailengineering
Tijdens de detailengineering gaan we dan echt aan de slag. In deze fase ontwerpen we de complete kraan. Van beugels en (bescherm)kappen tot elektrische componenten en takels. Alles wordt hierin meegenomen. Tijdens de ontwerpfase let ik op elk detail. Denk hierbij aan het positioneringsniveau, de reinheid, mogelijke coatings, het materiaal van de kraan en de componenten.
Afhankelijk van de wensen let ik er ook op dat er niet te veel open naadjes zijn, dat bepaalde delen goed zijn afgedekt, dat de kraan goed is schoon te maken, en dat er geen onderdelen onnodig langs elkaar schuren.
Volop innovatie
De afgelopen jaren heb ik al vele grensverleggende kranen mogen ontwerpen. Eén daarvan was een heel compacte inbouwkraan die in een machine moest komen. Met een overspanning van 2 tot 2,5 meter was dat passen en meten. En voor een van onze opdrachtgevers in de halfgeleiderindustrie ontwikkelden we bijvoorbeeld de meest nauwkeurige kraan die op dit moment verkrijgbaar is. Om een idee te geven: de kraan is te besturen in stapjes van een halve millimeter, met een nauwkeurigheid van 0,1 millimeter over een meter. Een fantastisch resultaat.
Over Martijn Verweij
Martijn Verweij verrijkt het team van Cleanroom Cranes sinds 2019 als Mechanical Engineer. In deze rol staat hij aan de basis van de meest specialistische cleanroomkranen ter wereld. Op basis van de aanvragen die binnenkomen ontwerpt hij kranen op maat of levert een meer gestandaardiseerd ontwerp. Wat zijn vak volgens Martijn zo mooi maakt? De precisie en technische inhoud.