Grensverleggende cleanroomkranen ontwerpen: zo doen wij dat

Door: Martijn Verweij, Mechanical Engineer

Voordat u uw gloednieuwe cleanroomkraan in ontvangst kan nemen, moet deze uiteraard eerst ontworpen en gebouwd worden. Het ontwerpproces neem ik als Mechanical Engineer samen met mijn collega’s voor mijn rekening. Een secuur proces, waar veel bij komt kijken. Benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat? Ik vertel u er graag meer over.

 

Nieuws-groundbreaking cleanroom cranes

Zoals u wellicht al weet ontwerpen en assembleren we bij Cleanroom Cranes (maatwerk) hijsoplossingen voor schone (productie)omgevingen. Denk aan cleanrooms voor de halfgeleiderindustrie, voedselindustrie, zorg, farmaceutische industrie en de ruimtevaart.

 

Specifieke normen en wet- en regelgeving

Al deze industrieën hebben te maken met specifieke wet- en regelgeving. En ook elke cleanroom(klasse) kent weer (zeer strenge) specifieke eisen. Zo is het in de halfgeleiderindustrie van belang dat de kraan contaminatie tot een minimum beperkt en zéér nauwkeurig is. En in de farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie ligt de nadruk naast contaminatie beperken, op het tegengaan van spreiding van kleine deeltjes en de reinheid van de kraan.

 

Inventarisatie

Bij Cleanroom Cranes kennen we – net als u – de eisen en houden we hier vanzelfsprekend al vanaf de ontwerpfase nauwgezet rekening mee. Samen brengen we allereerst in kaart: waar moet de hijskraan aan voldoen? Met welke snelheden mag de kraan hijsen en heffen? Welke last wordt er gehesen? Op welke wijze? Alleen horizontaal of ook verticaal? Hoe vervuilend mag de kraan zijn? Hoe eenvoudig moet deze te reinigen zijn? En welke afmetingen moet de kraan hebben?

 

Pre-engineering

Op basis van de eisen bepaal ik dan of standaard componenten volstaan of dat er een maatwerkoplossing nodig is. En welk systeem er bij de kraan zou kunnen passen. In het geval van een maatwerkoplossing starten we vrijwel altijd met pre-engineering. U ontvangt dan vooraf een overzicht van de gemaakte keuzes, en de te verwachten processtappen, doorlooptijd en kosten van de cleanroomkraan.

 

Detailengineering

Tijdens de detailengineering gaan we dan echt aan de slag. In deze fase ontwerpen we de complete kraan. Van beugels en (bescherm)kappen tot elektrische componenten en takels. Alles wordt hierin meegenomen. Tijdens de ontwerpfase let ik op elk detail. Denk hierbij aan het positioneringsniveau, de reinheid, mogelijke coatings, het materiaal van de kraan en de componenten.

Afhankelijk van de wensen let ik er ook op dat er niet te veel open naadjes zijn, dat bepaalde delen goed zijn afgedekt, dat de kraan goed is schoon te maken, en dat er geen onderdelen onnodig langs elkaar schuren.

 

Volop innovatie

De afgelopen jaren heb ik al vele grensverleggende kranen mogen ontwerpen. Eén daarvan was een heel compacte inbouwkraan die in een machine moest komen. Met een overspanning van 2 tot 2,5 meter was dat passen en meten. En voor een van onze opdrachtgevers in de halfgeleiderindustrie ontwikkelden we bijvoorbeeld de meest nauwkeurige kraan die op dit moment verkrijgbaar is. Om een idee te geven: de kraan is te besturen in stapjes van een halve millimeter, met een nauwkeurigheid van 0,1 millimeter over een meter. Een fantastisch resultaat.

Martijn Verweij

 
Over Martijn Verweij

Martijn Verweij verrijkt het team van Cleanroom Cranes sinds 2019 als Mechanical Engineer. In deze rol staat hij aan de basis van de meest specialistische cleanroomkranen ter wereld. Op basis van de aanvragen die binnenkomen ontwerpt hij kranen op maat of levert een meer gestandaardiseerd ontwerp. Wat zijn vak volgens Martijn zo mooi maakt? De precisie en technische inhoud.

 

Meer nieuws

Working at Cleanroom Cranes Eldrichd and Dominique

23-04-2024

Werken bij Cleanroom Cranes - Van werkplaats tot kantoor, hier werken we sámen

In 2022 zijn Eldrichd van Eijma (25) en Dominique van Nes (25) gestart bij Mennens Cleanroom Cranes. Ze merken dat er veel ruimte is voor groei en ontwikkeling, en dat eigen inbreng wordt gewaardeerd. Waar Eldrichd ervaring opdoet als productiemedewerker en monteur in de werkplaats, leert Dominique elke dag bij op kantoor, als administratief medewerkster. Ze vertellen hoe dat bevalt.

Lees meer

29-04-2024

Hijsoplossingen verhogen de industrienormen in het jaaroverzicht van 2023

Mennens Cleanroom Cranes is onderdeel van de Lifting Solutions Group van Axel Johnson International. In het jaaroverzicht van 2023 deelt Axel Johnson de mooie resultaten van de groep.

Lees meer
NXE overhead crane for cleanrooms

17-04-2024

Om zo schoon mogelijk te hijsen met een cleanroomkraan moet elk detail kloppen

Een hijskraan in een cleanroom of gecontroleerde omgeving biedt enorme efficiencyvoordelen. Maar de luchtzuiverheid, deeltjesdepositie en het uitgassingsniveau moeten wél gewaarborgd blijven. Wat komt hierbij kijken?

Lees meer

08-04-2024

Al meer dan 25 jaar sterk in superschone kranen

Mennens bestaat (ruim) 135 jaar! Al sinds 1888 bieden we onze klanten een sterk staaltje vakmanschap. En sinds 2024 vaart Mennens Cleanroom Cranes hierbij een nieuwe koers als zelfstandige B.V. In onderstaand artikel uit het jubileummagazine van Mennens kijken we terug op de start van Cleanroom Cranes. En we kijken vooruit.

Lees meer
Terug naar het overzicht

Laat u adviseren

Onze experts staan voor u klaar.

Contact image 414x414 (1)

Maatwerk nodig?

Contact image 414x414 (1)

Mennens Cleanroom Cranes B.V.

Achtseweg Zuid 161
5651 GW Eindhoven
Nederland
T +31(0)88 425 83 00
sales@cleanroomcranes.nl
www.cleanroomcranes.nl