Cleanroom deeltjescontaminatie: oorsprong en verplaatsing

Contaminatie in een cleanroom kan worden gedefinieerd als de aanwezigheid van stoffen of gassen, zoals deeltjes, vloeistoffen of gassen, die een ongewenst effect kunnen hebben op het product, proces of zelfs een levend wezen. In sommige gevallen kunnen licht, magnetisme, statische elektriciteit en straling ook als contaminatie worden beschouwd.

In deze blog richten we ons op de contaminatierisico's bij het gebruik van een traditionele (bovenloop)kraan.

 

 

Deeltjescontaminatie uitgelegd

Er zijn deeltjes die afkomstig zijn van de kraan, en deeltjes die door de kraan worden vrijgegeven uit het gebouw of de constructie, door het toevoegen van energie via trillingen of turbulentie.

De meeste cleanrooms zijn ontworpen met een luchtstroompatroon van plafond naar vloer, meestal turbulent. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals laminaire (horizontale) stroming, en enkele hybride oplossingen daartussenin.

In de meeste gevallen helpt de luchtstroom, samen met de zwaartekracht, deeltjes om zich op een lager oppervlak te deponeren—vooral deeltjes van 25 micron en groter. De afbeelding hieronder toont de tijd die deeltjes van verschillende microngroottes nodig hebben om 2,5 meter af te leggen.

Blog Theun_particle deposition_NL

Aangezien de kraan vaak een van de hoogste structuren in de cleanroom is, hebben deeltjes die afkomstig zijn van of losgemaakt worden door de kraan een hoge kans om op het product of proces eronder te landen. De kans hangt af van de vorm en samenstelling van het deeltje. Bijvoorbeeld, een rond metalen deeltje zal veel sneller neerslaan dan een plastic vezel.

Voorbeeld:

  • Metalen deeltje: Als een rond metalen deeltje van de kraan boven het product los komt, is de kans groot dat het door de zwaartekracht op het oppervlak van het product terechtkomt.
  • Plastic vezel: Als een vezel van plastic vanaf dezelfde locatie wordt los komt, kan deze door de luchtstroom verder weg neerslaan en zal de neerslagtijd veel langer zijn.

 

VGI_test 3

In deze opstelling is getest met een speciale cleanroom kraan en is gemeten wat de werkelijke contaminatie bijdrage van deze bovenloopkraan is met betrekking tot de ISO 14644-1 2015. Dit met zuivere cleanroom gewichten in beide takels. Hiermee is aangetoond dat onder de zwaarste omstandigheden de deeltjes die van de cleanroom kraan komen minimaal zijn.

Wanneer de kraan een eigen ondersteuningsconstructie heeft, is deze mogelijk niet verbonden met het gebouw waarin de cleanroom zich bevindt. In de meeste gevallen is dit echter wel het geval. Daarom is het erg belangrijk dat de kraan zonder trillingen werkt. Wanneer trillingen zich door de muren en het plafond van de cleanroom verplaatsen, kunnen ze deeltjes die aan deze oppervlakken kleven de energie geven om los te komen en hun weg naar een lager oppervlak, zoals het product of proces, te vinden.

Om contaminatierisico's te minimaliseren, is het belangrijk dat alle bewegingen van de kraan soepel en niet abrupt zijn om trillingen en verstoringen van de luchtstroom in de cleanroom te voorkomen. Bovendien mag de snelheid van de kraan de algemene luchtstroomsnelheid van de cleanroom niet overschrijden.

Onze cleanroom kranen

Door slim te ontwerpen en aandacht te besteden aan elk detail, beperken of voorkomen onze cleanroomkranen verschillende vormen van contaminatie. Hierdoor voldoen al onze hijsoplossingen aan de strenge ISO-normen voor cleanrooms. De hijsoplossing zal de cleanroomomgeving niet verstoren door ongewenste contaminatie te introduceren.

Wilt u precies weten hoe we dit doen en waarom u zou moeten kiezen voor een kraan van Mennens Cleanroom Cranes boven een traditionele industriële bovenloopkraan? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn ervan overtuigd dat we ook voor uw toepassing de perfecte kraan kunnen bieden.

 

Meer nieuws

03-10-2024

8 redenen om een bovenloopkraan van Mennens Cleanroom Cranes te kiezen in plaats van een industriële variant

Bovenloopkranen van Mennens Cleanroom Cranes worden in meer gecontroleerde ruimtes gebruikt dan alleen in cleanrooms. Maar waarom zou je in andere toepassingen voor een cleanroom bovenloopkraan kiezen en niet voor een industriële variant? In deze blog leggen we het haarfijn uit.

Lees meer

30-07-2024

Nieuw Kennisdocument: Schoon, compact en betrouwbaar hijsen met de Dyneema-band

In uw cleanroom of gecontroleerde omgeving staan reinheid, veiligheid en precisie voorop. Maakt u hierbij gebruik van een hijskraan, dan is het cruciaal dat de kraan de spreiding van contaminatie zoveel mogelijk voorkomt en zéér betrouwbaar is. Hierbij spelen tal van factoren een rol. Eén daarvan is de juiste materiaalkeuze van het hijsmiddel in de takel.

Lees meer

29-08-2024

Podcast interview Mennens Cleanroom Cranes

Met Commercieel Directeur Danny van Deuzen.

Lees meer

15-05-2024

Werken bij Cleanroom Cranes - In korte tijd kennismaken met alle facetten van engineering

Yannick Bisscheroux (26) werkt als mechanical engineer bij Mennens Cleanroom Cranes. Commercieel Directeur Danny van Deuzen (54) was aanwezig bij zijn sollicitatiegesprek en ziet hoe Yannick in korte tijd stappen zet. Een duo-interview.

Lees meer
Terug naar het overzicht

Laat u adviseren

Onze experts staan voor u klaar.

Contact image 414x414 (1)

Maatwerk nodig?

Contact image 414x414 (1)

Mennens Cleanroom Cranes B.V.

Achtseweg Zuid 161
5651 GW Eindhoven
Nederland
T +31(0)88 425 83 00
sales@cleanroomcranes.nl
www.cleanroomcranes.nl