Cleanroom deeltjescontaminatie: oorsprong en verplaatsing
cleanroom apparatuur (2) contaminatie (1)
Contaminatie in een cleanroom kan worden gedefinieerd als de aanwezigheid van stoffen of gassen, zoals deeltjes, vloeistoffen of gassen, die een ongewenst effect kunnen hebben op het product, proces of zelfs een levend wezen. In sommige gevallen kunnen licht, magnetisme, statische elektriciteit en straling ook als contaminatie worden beschouwd.
In deze blog richten we ons op de contaminatierisico's bij het gebruik van een traditionele (bovenloop)kraan.
Deeltjescontaminatie uitgelegd
Er zijn deeltjes die afkomstig zijn van de kraan, en deeltjes die door de kraan worden vrijgegeven uit het gebouw of de constructie, door het toevoegen van energie via trillingen of turbulentie.
De meeste cleanrooms zijn ontworpen met een luchtstroompatroon van plafond naar vloer, meestal turbulent. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals laminaire (horizontale) stroming, en enkele hybride oplossingen daartussenin.
In de meeste gevallen helpt de luchtstroom, samen met de zwaartekracht, deeltjes om zich op een lager oppervlak te deponeren—vooral deeltjes van 25 micron en groter. De afbeelding hieronder toont de tijd die deeltjes van verschillende microngroottes nodig hebben om 2,5 meter af te leggen.
Aangezien de kraan vaak een van de hoogste structuren in de cleanroom is, hebben deeltjes die afkomstig zijn van of losgemaakt worden door de kraan een hoge kans om op het product of proces eronder te landen. De kans hangt af van de vorm en samenstelling van het deeltje. Bijvoorbeeld, een rond metalen deeltje zal veel sneller neerslaan dan een plastic vezel.
Voorbeeld:
- Metalen deeltje: Als een rond metalen deeltje van de kraan boven het product los komt, is de kans groot dat het door de zwaartekracht op het oppervlak van het product terechtkomt.
- Plastic vezel: Als een vezel van plastic vanaf dezelfde locatie wordt los komt, kan deze door de luchtstroom verder weg neerslaan en zal de neerslagtijd veel langer zijn.