De ontwerpfase van een cleanroom

De grootste bron van verontreinigende stoffen in elke industrie is lucht. Om de hoeveelheid rondzwevende deeltjes tot een minimum te beperken, worden productieprocessen verplaatst naar een cleanroom.
 
Een cleanroom is ontworpen om het aantal zwevende deeltjes te minimaliseren. Deze deeltjes worden periodiek gemeten met deeltjestellers die voldoen aan de ISO 21501-4-normen en de eisen van zowel 21 CFR onderdeel 11 als ISO14644 et GMP Annex 1.

 

Een basisontwerp voor een cleanroom heeft daarom de volgende kenmerken: 

News - Cleanroom design

  • Filters reinigen de buitenlucht om vezels, stof en andere deeltjes te weren

  • De lucht wordt constant gefilterd en gecirculeerd. Filters verwijderen verontreinigende stoffen die zich binnen cleanroom ontwikkelen

  • De luchtvochtigheid en temperatuur worden continue strikt gecontroleerd

  • Hefapparatuur voor cleanrooms, zoals een cleanroomkraan, zijn ontworpen om luchtverontreiniging te minimaliseren

  • Personeel betreedt en verlaat een cleanroom via luchtsluizen of ‘gray rooms’ in een pak dat speciaal gemaakt is voor cleanrooms

Ontwerpt u een cleanroom? Vergeet dan niet de kraan

Het bouwen van een cleanroom is vergelijkbaar met de bouw van een huis: het begint met een ontwerp waarin wensen, mogelijkheden en oplossingen op tafel worden gelegd. Elke cleanroom is anders en vraagt dus om een oplossing op maat.
 
Cleanroom kranen vormen een belangrijk onderdeel van veel cleanrooms. Ze tillen materialen en producten die te zwaar zijn om handmatig te tillen. En doen dat met grote precisie. Toch wordt tijdens de ontwerpfase van een cleanroom de cleanroomkraan vaak over het hoofd gezien. 
 
En dat is jammer. Want ongeacht de grootte van uw cleanroom of het product dat u produceert, is het altijd handig om rekening te houden met uw hef- en hijsapparatuur tijdens het ontwerpen van uw cleanroom. Dit bespaart u geld, tijd en ruimte.

Nog vragen? Neem contact op!

Heeft u specifieke vragen over onze kranen of heeft u hulp nodig bij het ontwerpen van een cleanroom? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via +31(0)88 425 83 00 of via het contact formulier.  Onze experts staan klaar om u te begeleiden en te ondersteunen.

 

Meer nieuws

Working at Cleanroom Cranes Eldrichd and Dominique

23-04-2024

Werken bij Cleanroom Cranes - Van werkplaats tot kantoor, hier werken we sámen

In 2022 zijn Eldrichd van Eijma (25) en Dominique van Nes (25) gestart bij Mennens Cleanroom Cranes. Ze merken dat er veel ruimte is voor groei en ontwikkeling, en dat eigen inbreng wordt gewaardeerd. Waar Eldrichd ervaring opdoet als productiemedewerker en monteur in de werkplaats, leert Dominique elke dag bij op kantoor, als administratief medewerkster. Ze vertellen hoe dat bevalt.

Lees meer

29-04-2024

Hijsoplossingen verhogen de industrienormen in het jaaroverzicht van 2023

Mennens Cleanroom Cranes is onderdeel van de Lifting Solutions Group van Axel Johnson International. In het jaaroverzicht van 2023 deelt Axel Johnson de mooie resultaten van de groep.

Lees meer
NXE overhead crane for cleanrooms

17-04-2024

Om zo schoon mogelijk te hijsen met een cleanroomkraan moet elk detail kloppen

Een hijskraan in een cleanroom of gecontroleerde omgeving biedt enorme efficiencyvoordelen. Maar de luchtzuiverheid, deeltjesdepositie en het uitgassingsniveau moeten wél gewaarborgd blijven. Wat komt hierbij kijken?

Lees meer

08-04-2024

Al meer dan 25 jaar sterk in superschone kranen

Mennens bestaat (ruim) 135 jaar! Al sinds 1888 bieden we onze klanten een sterk staaltje vakmanschap. En sinds 2024 vaart Mennens Cleanroom Cranes hierbij een nieuwe koers als zelfstandige B.V. In onderstaand artikel uit het jubileummagazine van Mennens kijken we terug op de start van Cleanroom Cranes. En we kijken vooruit.

Lees meer
Terug naar het overzicht

Laat u adviseren

Onze experts staan voor u klaar.

Contact image 414x414 (1)

Maatwerk nodig?

Contact image 414x414 (1)

Mennens Cleanroom Cranes B.V.

Achtseweg Zuid 161
5651 GW Eindhoven
Nederland
T +31(0)88 425 83 00
sales@cleanroomcranes.nl
www.cleanroomcranes.nl