This site uses cookies. Please click here for more information.

Altijd in ontwikkeling: 25 jaar cleanroomkranen

Door: Dave van Zandvliet, Manager

  

Nauwkeurig en schoon werken? Hijsen en heffen volgens de wet- en regelgeving van uw branche doet u met de kranen van Cleanroom Cranes. Graag blik ik samen met u terug én vooruit op ‘de cleanroomkraan’. Hoe zag de ontwikkeling hiervan er de afgelopen jaren uit? En welke nieuwe functionaliteiten liggen er in het verschiet?

 

In de jaren negentig raakt de ontwikkeling van de cleanroom(kraan) in een stroomversnelling. Vanaf dan krijgen schone productieprocessen een hogere prioriteit. Ook bij Mennens in Dongen. In 1998 groeit de vraag naar speciale cleanroomkranen zo hard, dat een nieuwe productielocatie nodig is.

 

1998, 2008 en 2018
Die nieuwe locatie wordt Cleanroom Cranes in Eindhoven. Een uitgelezen plek voor de verdere specialisatie in schone hijs- en hefoplossingen. In bijna 25 jaar ontwikkelen we hier drie baanbrekende kranen.

 

NXT-kraan
De NXT-kraan is de eerste cleanroomkraan die we in Eindhoven bouwen. De kraan voldoet aan de nieuwe, strengere machinerichtlijnen die vanaf 1998 gelden. Voor het eerst ligt de focus hoofdzakelijk op ‘schoner dan schoon’ werken. De inbouwmaat is noemenswaardig: de kraan tilt lasten van 5000 kilogram onder een erg laag plafond.

 

NXE-kraan
In 2008 verleggen we de focus naar de nieuwe NXE-kraan. Die biedt immers veel extra mogelijkheden. Zo kunnen afnemers de kraan nóg meer personaliseren. Bijvoorbeeld op het gebied van snelheid en werklast. Ook is het vanaf dan mogelijk om een frequentieregelaar in te bouwen.

 

Saillante details: de NXE-kraan kan in een Z-richting tot één millimeter nauwkeurig hijsen en heffen. En in de X-Y-richting tot twee millimeter nauwkeurig. Het hijsgewicht is vier keer 5.000 kilogram.

 

EXE-kraan
Dat de ontwikkeling van cleanroomkranen niet stilstaat, bewijst onze EXE-kraan tien jaar later, in 2018. Deze kraan kan tot vier keer 10.000 kilogram hijsen, op 0,5 millimeter nauwkeurig. Vooral in de halfgeleiderindustrie bewijst deze kraan zijn meerwaarde. Omdat het hiermee mogelijk is om te hijsen in cleanrooms, waarbij de vervuiling nihil is.

 

De cleanroomkraan anno 2028
U ziet: de mogelijkheden van de cleanroomkraan zijn sinds 1998 flink toegenomen. In de toekomst verwacht ik ook een tegenreactie, en die is dat we de kranen meer standaardiseren. Waarom? Omdat we ze dan nog sneller kunnen leveren. We hebben inmiddels al zoveel kennis in huis, dat het nog steeds een hijs- en hefoplossing is die perfect aansluit op de wensen van de klant.

 

Verder gaan nieuwe A- en elektrische componenten een grote rol spelen. Ook digitalisering wordt nog belangrijker met betrekking tot het gebruik én het onderhoud van een kraan. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren ervan, dat kan dan op afstand.

 

Werken met nieuwe kranen, wat is daarvoor nodig?
Al deze nieuwe mogelijkheden vragen om nieuwe werkwijzen. Stel dat een NXE- of EXE-kraan iets te veel overhevelt, dan kan het materiaal vast komen te zitten in de machine. Om deze situaties te voorkomen én om personeel goed in te werken op de kranen, ontwikkelden we bij Cleanroom Cranes trainingen met een VR-bril. Het is de perfecte manier om veel te oefenen.

 

Meer informatie
Benieuwd naar de mogelijkheden van een cleannroomkraan in uw cleanroom. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Of download onze whitepapers.

 


Over Dave van Zandvliet

In 1995 startte Dave van Zandvliet onderaan de ladder bij Mennens in Dongen. Nu vervult hij de rol van Manager bij Cleanroom Cranes. In zijn jaren bij Cleanroom Cranes en Mennens maakte hij alle ontwikkelingen op het gebied van cleanroomkranen mee. Zijn kennis en ervaring deelt hij graag met collega’s en met u. Dus heeft u een vraag over de mogelijkheden? Dan bent u bij Dave aan het juiste adres.