Al meer dan 25 jaar sterk in superschone kranen

Mennens bestaat (ruim) 135 jaar! Al sinds 1888 bieden we onze klanten een sterk staaltje vakmanschap. En sinds 2024 vaart Mennens Cleanroom Cranes hierbij een nieuwe koers als zelfstandige B.V. In onderstaand artikel uit het jubileummagazine van Mennens kijken we terug op de start van Cleanroom Cranes. En we kijken vooruit.

 

Homepage optie 1

 

Op het Innovation District Strijp-T in Eindhoven - een van de bedrijvenparken op Brainport Eindhoven - huist Mennens Cleanroom Cranes. Hier ontwerpt, bouwt en distribueert een team van experts ultrahygiënische kranen voor schone productie- omgevingen en cleanrooms voor o.a. de voedingsmiddelenindustrie, farmacie en de productie van ICT-onderdelen, zoals chips. Operationeel directeur Dave van Zandvliet is vanaf de start betrokken. Een terug- en vooruitblik.

Het is 1998 als een klant van Mennens in Dongen – Cleanroom Cranes bestaat dan nog niet - vraagt om twee cleanroomkranen. Dave: “Voor deze speler in de halfgeleiderindustrie leverden we al balancers. Hiermee kun je op basis van pneumatiek een last heel nauwkeurig van A naar B bewegen. Alleen: die balancers konden een last dragen tot 500 kg. Onze klant had nu een capaciteit van 3200 kg nodig.”

Eerste cleanroomkraan

Het team gaat op zoek naar een oplossing. “We zijn om tafel gegaan met onze toeleveranciers. Samen zochten we een geschikte takel, deden we onderzoek naar de benodigde besturing en keken we hoe we de kraan zo schoon mogelijk konden maken. Onze eerste cleanroomkraan was een feit: de NXT-kraan.”

NXT Blondin

 
 

“We onderzochten hoe we een kraan zo schoon mogelijk konden aanleveren”

Van Mennens naar Cleanroom Cranes

Daarna gaat het snel. “Er volgden nog tien orders. Zo is het balletje gaan rollen”, vertelt Dave. In 2008 gaan de zaken zo goed dat Cleanroom Cranes wordt opgericht, als apart onderdeel van Mennens. Dit is ook het jaar dat de tweede cleanroomkraan wordt geïntroduceerd: de NXE-kraan. Dave: “Deze geavanceerde kraan biedt nog meer mogelijkheden dan zijn voorganger. Zo kan de NXE-kraan in een Z-richting tot één millimeter nauwkeurig hijsen en heffen. En in de X-Y-richting tot twee millimeter nauwkeurig. Het hijsvermogen is vier keer 5000 kg.”

Meest recente innovatie

In de jaren die volgen, blijft Cleanroom Cranes doorontwikkelen. Dave: “Onze laatste innovatie is onze EXE-kraan. Deze kraanset heeft een hijsvermogen van 40.000 kg. Vooral in de halfgeleiderindustrie bewijst de kraan zijn meerwaarde.” Naast deze kranen biedt Cleanroom Cranes nog veel meer schone hijstoepassingen voor cleanrooms. Dave: “Denk aan vaste hijspunten en takels die via een balk verticaal bewegen, lichtere kranen en takels. Alles is mogelijk.”

NXE

 

Blik op de toekomst

Sinds kort is Mennens Cleanroom Cranes een zelfstandige BV. De nieuwe directie bestaat naast Dave (operationeel directeur) uit Marcel Rabenort (algemeen directeur) en Danny van Deuzen (commercieel directeur). Dave kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “Met name in cleanrooms voor de halfgeleiderindustrie zijn we stevig vertegenwoordigd. De komende tijd willen we de focus leggen op kranen voor schone productieomgevingen (controlled environments). Bedrijven willen steeds efficiënter werken. Dus zien we volop kansen, ook in bijvoorbeeld de lucht- en ruimtevaart en in nieuwe markten binnen de hightech. Met 25 jaar ervaring lopen we voorop in deze niche.”

 

Meer nieuws

Working at Cleanroom Cranes Eldrichd and Dominique

23-04-2024

Werken bij Cleanroom Cranes - Van werkplaats tot kantoor, hier werken we sámen

In 2022 zijn Eldrichd van Eijma (25) en Dominique van Nes (25) gestart bij Mennens Cleanroom Cranes. Ze merken dat er veel ruimte is voor groei en ontwikkeling, en dat eigen inbreng wordt gewaardeerd. Waar Eldrichd ervaring opdoet als productiemedewerker en monteur in de werkplaats, leert Dominique elke dag bij op kantoor, als administratief medewerkster. Ze vertellen hoe dat bevalt.

Lees meer

29-04-2024

Hijsoplossingen verhogen de industrienormen in het jaaroverzicht van 2023

Mennens Cleanroom Cranes is onderdeel van de Lifting Solutions Group van Axel Johnson International. In het jaaroverzicht van 2023 deelt Axel Johnson de mooie resultaten van de groep.

Lees meer
NXE overhead crane for cleanrooms

17-04-2024

Om zo schoon mogelijk te hijsen met een cleanroomkraan moet elk detail kloppen

Een hijskraan in een cleanroom of gecontroleerde omgeving biedt enorme efficiencyvoordelen. Maar de luchtzuiverheid, deeltjesdepositie en het uitgassingsniveau moeten wél gewaarborgd blijven. Wat komt hierbij kijken?

Lees meer

08-04-2024

Bezoek ons op 16 april 2024 op het Clean Event

Bezoek ons op 16 april 2024 in stand C22 (in de Beneluxhal) op het Clean Event 2024!

Lees meer
Terug naar het overzicht

Laat u adviseren

Onze experts staan voor u klaar.

Contact image 414x414 (1)

Maatwerk nodig?

Contact image 414x414 (1)

Mennens Cleanroom Cranes B.V.

Achtseweg Zuid 161
5651 GW Eindhoven
Nederland
T +31(0)88 425 83 00
sales@cleanroomcranes.nl
www.cleanroomcranes.nl